Tracking of speuren

Hier vind u alles over de verschillende sporten

Tracking of speuren

Berichtdoor marij » 25 mei 2014, 11:34

In principe is het heel eenvoudig.
De hond krijgt een harnas of een speurtuig aan en een gewone halsband. Op het moment dat hij vast zit aan de halsband, is hij vrij om te kijken en snuffelen en zijn eigen ding te doen. Dan kan hij zijn plas en behoefte doen.
Op het moment dat hij vast zit aan het harnas of tuig, dan moet hij werken en alleen geconcentreerd zijn op werken.
De hond krijgt een kledingstuk of iets waar de verloren gelopen persoon in of op heeft gezeten, dat kan een auto zijn of de sleutelbos, als de hond wat verder is.
In het begin mag hij het slachtoffer zien weglopen en zich verstoppen achter een struik, maar eerst heeft het slachtoffer met de hond gespeeld of iets lekkers gegeven. Dat maakt dat de hond het slachtoffer graag gaat zoeken, want die was leuk.µ
Naar mate de hond het begrijpt en de geur gaat volgen, gaat het slachtoffer steeds verder weg zich verstoppen. In het begin gaat het recht over kruisingen van paden. We beginnen ook liever in bos, want daar zijn fijne verstop plekjes en minder verwaaiing.
Verwaaiing: is de geur van het slachtoffer dat in de lucht en op de grond door de wind wat opzij wordt geblazen. De geur (huidschilfers) van het slachtoffer ligt niet direct op de grond en wordt niet alleen door de schoenen afgegeven. Daarom hoeft de hond ook niet met de neus pal over de grond te gaan.
Als de hond een poosje bezig is en het door heeft wat de bedoeling is gaan we rechtdoor, rechts of links op kruisingen. Omdat de hond aan een lange lijn loopt die wij een drie tot vier meter van de hond af vasthouden, gaan we de hond meer lijn geven als de hond de kruising oploopt, dan kan hij rustig het spoor volgen en zich zelf corrigeren als hij de verkeerde kant is opgegaan. Weet hij waar hij heen moet, dan volgen we en "klimmen" we terug in de lijn naar de drie of vier meter. Niet hardlopen, want dan gaat de hond nog harder lopen en kun je lelijk vallen. Plus de hond is het spoor vlugger kwijt. Dan moet je wachten met een redelijk strakke lijn en als hij hulp komt zoeken, dan bewonder je de bomen om je heen. Niet helpen, laat hem zelf de geur maar weer zoeken en zelfstandig werken. Zeg niets, want dat brengt hem alleen maar uit de concentratie. Let wel op rond je of er geen auto's, mountainbikers, wandelaars, andere honden of andere afleiding je kan verrassen.
Het is een hele intensieve bezigheid en de honden hebben het snel door. Vergeet ook het water niet om hem na ieder spoor te laten drinken en dat maakt ook zijn neus fris.
Ook op verharde wegen en in dorpen en steden gaan we trainen en dan komen er zoveel geuren op hem af, de slagerij, een bakker, maar hij moet steeds de geur die hij moet volgen daar tussen uit halen. Heel moeilijk soms, maar de hond moet langzaam en rustig in zijn trainingsprogramma worden bijgesteld. Het is niet dat de hond na vier weken alles kan, nee er komt veel bij kijken, je moet je hond leren lezen en daardoor weten wanneer hij aan het speuren is of een wandeling voor zijn plezier aan het maken is.
Dat is zo'n beetje wat wij doen.
marij
 

Keer terug naar Sporten, wedstrijdkalender

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron